REZANJE BETONA

Rezanje betona je postupak koji se često koristi u građevinskoj industriji radi oblikovanja, uklanjanja ili prerade vertikalnih i horizontalnih betonskih površina. Ovaj postupak zahtijeva stručnost i korištenje odgovarajućih tehnika i alata kako bi se postigla željena preciznost i sigurnost objekta.

Primjena

Rezanje se izvodi vodoravno, okomito,na kosinama, bez vibracija i oštećenja okolnih konstrukcija. Nakon rezanja ostaje ravan presjek pa ne treba dodatno ulagati u obradu. Režemo od 1 cm do 100 cm. Režemo otvore za vrata, prozore, otvore za stepeništa, rezanje otvora za liftove i dr.

rezanje1 Dijamant Rez Broj #1 za rezanje i bušenje betona

Usluge rezanja koje nudimo:

✅ Rezanje otvora za prozore

✅ Rezanje otvora za vrata

✅ Rezanje otvora za stepeništa

✅ Rezanje otvora za krovne prozore

✅ Rezanje ulaza za garaže

✅ Rezanje stupova, greda, stepenica

✅ Rezanje i uklanjanje balkona, šahtova, temelja, mostova

✅ Rezanje kanala za razne cijevi (odvod, dovod i kanalizacija)

✅ Rezanje otvora za liftove

✅ Rezanje parapeta

✅ Rezanje otvora na stropovima

✅ Rroširenje vrata

✅ Proširenje prozora

✅ Proširenje ulaza idr.

Usluge rezanja betona

Vrste rezanja betona

Površinsko rezanje

Površinsko rezanje betona je postupak koji se koristi za izradu ravnomjernih, čistih i preciznih rezova na površini betona. Ova tehnika se često primjenjuje pri postavljanju dilatacijskih spojeva, stvaranju geometrijskih uzoraka i pripremi površine za nanošenje premaza. Površinsko rezanje se obično izvodi s pomoću specijaliziranih ručnih alata kao što su rezači s dijamantnim diskovima.

Probojno rezanje

Probojno rezanje betona se koristi za stvaranje otvora u betonskim površinama, kao što su zidovi, stropovi ili podovi. Ova tehnika se često primjenjuje prilikom instaliranja prozora, vrata, ventilacijskih otvora ili cijevi. Probojno rezanje se obično izvodi pomoću specijaliziranih električnih ili hidrauličnih alata, kao što su probojni pilovi ili dijamantni bušači.

Rušenje betona

Rušenje betona je agresivniji postupak koji se koristi za uklanjanje većih betonskih struktura kao što su zidovi, stupovi ili temelji. Ova tehnika zahtijeva upotrebu teške mehanizacije kao što su hidraulični čekići, bageri ili specijalizirane bušilice. Rušenje betona se često provodi na gradilištima kako bi se uklonili stari betonski elementi prije izgradnje novih struktura.

Alati za rezanje betona koje koristimo

Dijamantne rezne ploče

Dijamantni diskovi su najčešće korišteni alati za rezanje betona. Oni se sastoje od metalne osnove s dijamantnim segmentima koji su pričvršćeni na rub diska. Dijamantni segmenti omogućavaju brzo i precizno rezanje betona jer dijamanti imaju visoku tvrdoću i mogu brzo abrazirati beton. Dijamantni diskovi mogu biti dostupni u različitim veličinama i oblicima, ovisno o potrebama rezanja. Za površinsko rezanje betona, često se koriste diskovi s tankim rezanjem, dok se za rušenje betona koriste diskovi veće veličine i debljine.

Sajle za rezanje betona

Rezanje betona sajlama je jedna od tehnika koja se sve više koristi u građevinskoj industriji. Ova tehnika omogućuje precizno rezanje betona s minimalnom bukom, vibracijama i prašinom. U nastavku su opisane neke od prednosti i primjene rezanja betona sajlama.

Probojni pilovi

Probojni pilovi su specijalizirani alati koji se koriste za probojno rezanje betona kako bi se stvorili otvori različitih oblika i veličina. Probojni pilovi koriste rotirajuće dijamantne segmente ili lančane pile kako bi brzo probili beton. Ovi alati su često hidraulični ili električni i omogućuju precizno rezanje s minimalnim vibracijama.

Bušači

Bušači su alati koji se koriste za bušenje rupa u betonu radi postavljanja cijevi, kabela ili ankera. Bušači koriste dijamantne vrške ili segmente kako bi brzo prošli kroz beton. Oni mogu biti ručni ili montirani na stroj kako bi se postigla veća preciznost i snaga bušenja.

Hidraulični čekići

Hidraulični čekići su teški alati koji se koriste za rušenje većih betonskih struktura. Ovi čekići koriste hidrauličnu snagu kako bi stvarali udarce visoke energije, koji mogu brzo razbiti beton. Hidraulični čekići su obično montirani na građevinske strojeve kao što su bageri ili utovarivači, te imaju različite veličine i kapacitete ovisno o zahtjevima rušenja.

Galerija nekih od naših radova

Rezanje betona cijena

Cijena rezanja betona može značajno varirati ovisno o različitim faktorima. Neki od ključnih čimbenika koji utječu na cijenu uključuju vrstu materijala koji se reže, stanje betona ili armiranog betona, metodu rezanja, debljinu materijala koji se reže te prostornu poziciju objekta.

Također, dostupnost vode i struje na mjestu izvođenja radova može utjecati na cijenu. Cijena se često obračunava po metru, uzimajući u obzir opseg radova i potrebne operacije za rezanje betona. Važno je napomenuti da, iako dijamantno rezanje može izgledati kao investicija, prednosti u vidu preciznosti, brzine izvođenja te minimalne buke i vibracija često nadmašuju troškove.

Stoga je preporučljivo konzultirati se s profesionalcima za preciznu procjenu cijene rezanja betona, uzimajući u obzir specifičnosti projekta i potrebnih operacija.

Tehnologija rezanja betona

Rezanje armiranog betona zahtijeva posebno dizajnirane strojeve i stručno znanje. Materijali poput betona, cigle i kamena karakteriziraju se iznimnom čvrstoćom i mehaničkim svojstvima, stoga je važno koristiti profesionalne tehnike za njihovo rezanje. Klasične metode rezanja postaju manje popularne, a moderna dijamantna tehnologija postaje preferirana opcija.

Najčešći pristup rezanju betona i cigle uključuje uporabu velikih rotacijskih pila za beton opremljenih modernim dijamantnim noževima. Ovi uređaji koriste električni pogon i visoku brzinu rotacije kako bi osigurali precizno rezanje bez oštećenja materijala. Upotreba uređaja za rezanje betona posebno je česta u komercijalnim, industrijskim i građevinskim projektima.

Dijamantni noževi idealni su za izradu dilatacija već nekoliko sati nakon lijevanja betona i omogućuju plitke rezove koji se izvode pomoću samohodnih pila. Međutim, za rezanje betonskih konstrukcija neobičnih oblika ili velikih dimenzija, koristi se dijamantno uže, poznato kao rezanje betona dijamantnom sajlom.

Naša usluga specijalizirana je za izvođenje zahtjevnih radova čak i na teško dostupnim terenima s maksimalnom učinkovitošću. To uključuje rezanje i rušenje nosivih zidova, proširenje otvora u zidovima, stropovima i podovima, te rezanje pregradnih zidova, temelja, balkona i stepenica na precizan način koristeći dijamantno rezanje za beton i armirani beton.

Vrste i metode rezanja betona

Korištenje dijamantne tehnologije predstavlja najsigurniji način za rezanje betona. U usporedbi s tradicionalnim metodama, koje često rezultiraju bukom i visokom razinom prašine, dijamantno rezanje betona pruža izuzetno precizno i učinkovito rješenje. Upotreba mokrih rotirajućih dijamantnih reznih pila dodatno eliminira sve te nedostatke, osiguravajući da rezanje betona bude gotovo milimetarski precizno i potpuno bez ikakvih štetnih efekata poput buke i prašine.

Mokra dijamantna tehnika rezanja

  • rezanje gotovo svake debljine materijala
  • dijamantno rezanje betona je precizno, brzo i učinkovito
  • eliminira se potreba za daljnjom pripremom dovršenih rupa (npr. brušenjem)
  • eliminira se mogućnost pukotina i slabljenja čvrstoće strukture
  • omogućuje uklanjanje nedostataka nastalih upotrebom drugih alata

Rezanje betona iskustva

Iskustvo rezanja betona može biti izazovno, ali i ispunjavajuće za one koji se bave građevinskim projektima. Pravilno rezanje betona zahtijeva odgovarajuću opremu, kao što su dijamantne pile ili brusilice s dijamantnim diskovima, te stručno znanje o tehnikama i sigurnosnim mjerama.

Forumi posvećeni građevinskim radovima često su dragocjen izvor informacija i iskustava za ljude koji se upuštaju u rezanje betona. Na tim forumima, ljudi dijele svoje savjete, trikove i izazove s kojima su se susreli tijekom rezanja betona. Diskusije o vrstama opreme, tehnikama rezanja, kao i rješavanje problema koji mogu nastati tokom procesa, pomažu novim i iskusnim profesionalcima da unaprijede svoje vještine.

Uz podršku zajednice na forumima, rezanje betona postaje manje zastrašujuće, omogućavajući bolje rezultate i povećavajući sigurnost i efikasnost ovog zahtjevnog građevinskog zadatka.